Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 11:16 - Сбогом за Анастасия
Автор: komentator Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2815 Коментари: 1 Гласове:
0



Случката с малката Анастасия, която почина преди няколко дни ме разтърси до такава степен, че се отвратих докато изчитах всички следващи коментари на специалисти и страни по случая - кой от кой по невинни...
Преди малко видях и последното "изхождане" на компетентен орган ( Бърза помощ и Агенция "Медицински одит") . Ето го и него с малки съкращения:

Спешна помощ няма вина за смъртта на 2-годишната Анастасия Георгиева, тъй като момиченцето е починало още преди да бъде повикана линейка. Това е показала проверката на Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция-София за адекватността на действията на Спешна помощ по случая, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

2-годишната Анастасия почина от бронхеолит, който довел до остра дихателна недостатъчност в ръцете на лекари от 7-ма поликлиника в София в петък. Когато постъпва в поликлиниката детето е живо, казват родителите. Лекарите отчаяно се борят за живота му, 6 пъти са звъняли на Бърза помощ с молба за линейка с реаниматор. Линейката обаче закъснява, сочи разпечатка от комуникацията и когато пристига, момиченцето е мъртво.

Според информацията на здравното ведомство обаче детето е получило леко неразположение още на 5-6 февруари, а на 11 февруари следобед личната лекарка е отишла на домашно посещение и го е прегледала. Тя констатирала, че Анастасия няма температура, има хрема и отслабено дишане с удължено издишване. Лекарката преценила, че състоянието на детето не налага спешна помощ и то може да бъде транспортирано с личен автомобил до Пета МБАЛ за уточняване на диагнозата.

Родителите тръгват с личния си автомобил към болницата, но детето спира да диша. Бащата се опитва да му направи изкуствено дишане и веднага го кара към най-близкото лечебно заведение – 7-мо ДКЦ. Около 16.20 ч. родителите влизат в поликлиниката, съобщават от МЗ. Още тогава педиатър е установил, че Анастасия няма пулс, нито сърдечна дейност, нито дишане, а зениците й са разширени и не реагират на светлина - тоест детето е без признаци на живот.

Сигналът за линейка на Бърза помощ е подаден от трима лекари, като първото позвъняване е на телефон 112 в 16.31 ч., а вторият - четири минути по-късно - в Спешна помощ. Веднага се търси свободна кола с подходящ екип. Най-близкият е бил в "Пирогов", където лекарите са приключвали работа по друг случай. Според разпечатката на GPS-системата на Спешна помощ в 16.47 линейката от "Пирогов" тръгва и в 16.53 пристига в 7-мо ДКЦ. Тоест тя е стигнала до поликлиниката за 6,26 минути.

В екипа е имало педиатър, както и всичко необходимо за извършването на реанимация. При пристигането обаче лекарите от Спешна помощ констатират, че детето е мъртво.
Причината за смъртта ще бъде установена след приключване на съдебно-медицинската експертиза. Тя ще бъде готова най-рано след 15 дни.

Проверка по целия случай днес започва и Изпълнителна агенция „Медицински одит”. По време на тази инспекция ще се ревизират действията на всички участници в оказването на медицинското обслужване. След приключването й резултатите ще бъдат оповестени.


Очевидно компетентните лекари от "Спешна помощ" също се възприемат като пастири на оскотял народ - празноглав и тъпоумен. Детето, казват, е било мъртво преди да се повика линейка...Разменяха се версии, продължава да се прехвърля вина, всички замесени излизат по всевъзможни медии и обясняват " Проверете онези , ние нямаме вина", или "Случая не е от нашата компетентност" , или " Необходима е пълна проверка и търсене на отговорност от виновните лица" и какво ли още не...
Всъщност характерно за страната в която живем е, че постиженията са на всички, но загубите на никой...
Има ли кой да обясни на родителите на това невинно същество без да използва изрази от рода на" ако бяха направили еди - какво си, нямаше да стане така..." защо детето им го няма? Има ли кой да им признае, че в тази страна с това здравеопазване толкова си можем. И то не защото няма добри специалисти, а защото както и във всяка друга област когато разполагаш с някаккъв ресурс трябва да знаеш как да го използваш. И защото трябва да те е грижа от какво пациентите умират, а не как да направиш така, че да събереш 1000 лева повече този или онзи месец.
Бърза помощ беше актуална тема още преди години, когато един журналист ( Васко Иванов, мисля) разкри какво всъщност се случава там. Как пари за линейки няма, но има пари за обзавеждане на кабинета на д-р Гелев, как се пуска обществена поръчка за доставка на линейки с изискване на имат 6-та скорост, като един единствен вносител по това време предлагаше автомобили с такива характеристики. Конкурси с предизвестен край, пари потъващи в джоба на един корумпиран и прояден от гнилост "лекар" , който е положил Хипократова клетва да помага на хората по начин такъв, че винаги нещо да остава в неговият джоб.

В края на краищата никой няма да намери сили да каже на тези хора "Моите съболезнования". Ще продължат да ги убецдават, че слънцето през деня всъщност не свети изобщо и че луната е мираж на небето с който сме свикнали...

Аз като родител им съчувствам, без да мога да им помогна. Затова мога да го кажа...
Сбогом дете. Почивай в мир....

В



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - backlink solutions backlinks service
03.04.2012 14:14
great to meet you komentator.blog.bg owner found your site via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found website which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer best <a href=http://xrumerservice.org>backlinks service</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: komentator
Категория: Лични дневници
Прочетен: 50943
Постинги: 29
Коментари: 9
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031