Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2010 10:57 - Моята испанска екскурзия, или как да ходим на почивка -2 част
Автор: komentator Категория: Лични дневници   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
1



Нека сега да Ви разкажа малко повече за престоя ми в Испания.

Малко ми е трудно да започна отнякъде, защото там има толкова много красиви места...
Цялата област от Малага до Гибралтар е известна като Коста дел Сол или Слънчев бряг на български. Е, с това всичко общо между двете приключва. Първото нещо, което прави испанското правителство след приемането на страната в ЕС с присъединителните фондове е да построи пътища и подобри цялостната инфраструктура -първо в курортните и туристически райони, а след това и във вътрешността на страната. Испанският път (улица) не разполага с такива характерни особености и образувания като "дупка", "кратер" и "трап". ОСвен това е невъзможно да видиш липсващи части от бордюри и капаци на шахти (или шахти без капаци), защото всички те просто не са на улицата, а се намират на тротоара. Последните от своя страна са широки поне 1.50м, а по тях никога няма да видите спрели коли. Глобата за паркиране на тротоар е приблизително 200 евро. Всяка свободна площ, независимо от размера и формата и е озеленена с трева, дървета ( най-често палми) има на всяка крачка. Ако някой предприемач реши да строи на място където има палми, той няма право да ги премахва или мести. Просто строежа се съобразява с тях.
Друга характерна черта са многобройните паркове, които са почти на всяка крачка. Тук не си мислете за Борисовата градина или Южния парк - приликата е нулева. В парка никога няма да видите асфалт. Между зелените площи има пътечки посипани с дребен чакъл, или оформени като красиви тротоари в най-различни цветове. Единият от парковете в които бях имаше невероятно красиво езеро с многобройни и различни видове водоплаващи птици. На различни места имаше спортни уреди за хората които предпочитат да съчетават отдиха със спорт.
Макар Испания да има богата история с повлияна както от европейската, така и от арабската култура. От 711г. когато арабите завладяват Иберийския полуостров, в продължение на близо 8 века арабите са живели и оставяли своето културно наследство по тези земи. В резултат от тази амалгама се е получил уникален архитектурен стил, който е завладял цяла Южна Испания. Всички сгради за чисто бели а в повечето случаи от красивите цветя около тях е трудно да откриеш дори входа на къщата. Почти всички градове имат свой празник (Fiesta) на цветята, на който се избира къщата с най-красиви растения и се отличава по специален начин.
Испанеца безкрайно много почита и уважава своите туристи. На пътя между Малага и Марбея можете да видите монумент който носи името "Паметник на туриста". За тях туристите са най-ценното нещо.Никога няма да видите испанец да се кара или да спори с човек, който е избрал тази страна за своята почивка. Точно обратното -там казват "Ако турист иска едно - ти му дай две за да е доволен". Те не търсят просто задоволство, а начин да Ви възхитят.
Независимо от богатото културно наследство и в спазване на принципа "От много глава не боли", на местата които нямат своите архитектурни паметници, испанците са създали такива. Красиви църкви с уникална архитектура, селца с малки и красиви улички, безбройни тераси с панорама към морето от голяма височина и разбира се красивите селски площадчета около които има китни малко кафенета и ресторантчета и много, много цветя.
Имах възможноста да се повозя и в обикновения градски транспорт. Разликите с нашия са дребни и незначителни, като например:
-Автобусите са нови и задължително с работещ климатик;
-В тях е чисто и никога няма да видите боклук;
-Шофьора е усмхнат и се отнася с неуобходимото търпение към старите и бавноподвижни хора;
-В автобуса винаги можеда се качи човек с инвалидна колична без допълнителна помощ;
-Качването става от първата врата, след като си купиш билет от шофьора. Ако нямаш точна сума ще ти върнат ресто.Самият билет излиза с едно натискане на копчето от устройство разположено до водача;
-Слиза се само от задната врата и така няма блъскане;
-Ако на спирката пише, че автобуса ще дойде в 9.38ч., значи ще дойде в 9.38ч.; 
В бюрата за туристическа информация (в един малък град има поне 2) можете да получите сведения за мястото до което искате да отидете -удобен транспорт, разписание, безплатна карта на забележителностите както и съвет кои от тях да видите ако не разполагате с много време.

До тук успях да изброя около 1/10 от всичко за което мога да разкажа за Андалусия, Испания. Истината е, че ако имате възможност трябва да го видите. Необходими са ви удобни обувки и фотоапарат с голяма памет.

В.


Тагове:   екскурзия,   Моята,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: komentator
Категория: Лични дневници
Прочетен: 51004
Постинги: 29
Коментари: 9
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930